Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drezurní soutěže II.díl

10. 1. 2013

 

 

Chody

Vjezd bývá v nižších úlohách tohoto stupně v klusu, ale například v úloze L5, L6, L7 se již setkáme s vjezdem ve cvalu. Opět předvedeme koně ve všech chodech, tentokrát se ale od ruchu pracovního posuneme k ruchu shromážděnému. Důležité je vědět, že shromážděný není synonymum ke slovu pomalý, je to chod při kterém je již více angažovaná záď, chody jsou méně prostorné, ale s vyšší akcí, bez ztráty kmihu a pružnosti. Opět se setkáme jen s prodloužením do středního ruchu, ale jelikož je počáteční krok zkrácenější, je rozdíl výraznější. Jediný požadovaný prodloužený chod v L může být krok. V prodlouženém kroku by měl kůň zabírat co největší prostor. Kontracval je nový prvek oproti úlohám stupně Z. Ověřuje se s ním rovnováha koně. Kontracval je vlastně cvik na vnější nohu, setkáváme se s ním většinou po cviku obloukem změnit směr a často po něm následuje jednoduchá změna cvalu. Při kontracvalu je kůň mírně nakloněn ke straně, a to podle toho, na kterou nohu cválá. Všechny čtyři nohy mají být v zákrytu, kůň by měl jít pravidelně a do obratu by neměl zrychlovat, ale ani zpomalovat.

 

Přechody

 

Přechody mezi jednotlivými chody jsou náročnější. Už to nejsou jen přechody do chodu o jeden chod výš, či níž. Spíše se setkáváme s přechody ze cvalu do kroku a obráceně, či ze zastavení do klusu a podobně. Jedním ze základních kamenů „elek" je jednoduchá změna cvalu. Je to přechod ze cvalu na jednu nohu do cvalu na druhou nohu za pomoci několika kroků v kroku. Důležité je, aby kůň nepřerušil pohyb dopředu, ale také aby mezi jednotlivými cvaly opravdu přešel do kroku. Určitě je lepší chvilku klusat pak přejít do kroku a nacválat, než se snažit cvik urychlit a do kroku vůbec nepřejít.

 

Cviky

Setkáme se zde s již známými cviky, jako je například malý kruh. Pozor ten se může objevit i s průměrem 8 metrů. Dalšími cviky, které nás na této úrovni čekají, jsou velký kruh, vlnovka, diagonála, ale i se cvik obloukem změnit směr. Obloukem změnit směr je cvik, který se v úlohách provádí na konci dlouhé stěny. Tento cvik se skládá z půlkroužku a krátké „diagonálky". Pokud není řečeno jinak, má průměr 10 metrů, což znamená, že se musíme dotknout středové čáry. Na stěnu se vracíme ve středu dlouhé stěny. Další novinkou je ustupování na holeň, při tomto cviku je kůň sestaven opačně proti směru pohybu. Měli bychom vidět nadočnicový oblouk koně (pokud provádíme ustupování na holeň vpravo, tak levý nadočnicový oblouk). Pozor na přílišné ohnutí hlavy. Při ustupování je kůň téměř rovnoběžný s dlouho stěnou, ale plec jde mírně napřed. Záď nesmí předbíhat, je to chyba. Překračují se přední i zadní končetiny. Tento cvik se provádí v klusu a většinou jako součást cviku obloukem změnit směr.

 

Jelikož drezurní stupeň L je na novinky poměrně obsáhlý budeme pokračovat v příštím díle...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář