Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bandážování

12. 1. 2013

 

 

 

Bandáže jsou 1,80 - 3 m dlouhá obinadla, která jsou vyrobena nejčastěji z bavlny, vlny, kůže, plsti, filcu či nějakého elastického materiálu. Jejich šířka je 10 - 15 cm. Ve specializovaných obchodech si můžeme vybrat z několika druhů, např. bandáže stájové, pracovní, termobandáže (slouží k udržení nohy v teple), silné nebo slabé - záleží na účelu, pro jaký je chceme použít. Většinou si můžeme vybrat z několika barev i podle druhu zapínání (nejčastější je provlékací či na suchý zip). Cena za pár se pohybuje od 350 Kč.

Kdy a proč je máme použít?

Bandáže chrání koňské nohy před různými poraněními jak při výcviku, tak při volném pohybu ve stáji nebo na pastvě. Slouží hlavně jako opora a ochrana šlach před záněty a také zamezují vzniku návních kostí. Pokud bandáže používáme pravidelně, můžeme tak zabránit nadměrnému zatěžování nohou, hlavně při delším a namáhavém tréninku, či dokonce vzniku nálevek. Doporučuji bandážovat nohy hlavně mladým koním protože tak můžeme zabránit nejen nepříjemnému zranění, ale i vzniku různých vad.

 

Dále je můžeme dobře využít i při léčení některých typů úrazů, hlavně pokud potřebujeme nohu koně chladit - po správném upevnění bandáže umístíme pod koleno gumový zvon tak, aby jeho širší část směřovala nahoru k břichu koně. Užší konec zasuneme pod okraj bandáže a zvon naplníme kousky ledu. Ledy začnou pozvolna tát a voda tedy ochlazuje celou končetinu.

 

Pokud chováme koně celoročně na pastvině, v mrazu je dobré jeho nohy bandážemi chránit také, protože koně spíše postávají na místě a vyvarují se rychlého pohybu.Bandáže můžeme doplnit teplou podložkou, aby byla končetina v teple.

 

4 kroky ke správnému bandážování

Bandážování se dá shrnout do čtyř krátkých bodů, které si ale přeci jen vysvětlíme podrobněji.

 

1. Začínáme bandážovat diagonálně tak, aby vyčníval horní růžek pásky bandáže. Poté uděláme otočku pod okrajem vatové podložky.

Bandážovat začínáme vždy nahoře pod karpálními klouby, jinak by mohly koni bandáže spadnout. Váleček uchopíme do ruky tak, abychom vjedné drželi bandáž smotanou tak, aby probíhala na vnitřní straně nohy a vdruhé ruce držíme její konec. Ten omotáme trochu šikmo směrem nahoru a druhou ruku přiložíme nyní tak, že konec bandáže utvoří trojúhelník. Druhým namotaným koncem jednou nohu omotáme a vzniklý trojúhelník ohneme směrem dolů. Poté pokračujeme stále stejným směrem a udržujeme pevný tah bandáže - každou novou vrstvu překrýváme zhruba ze dvou třetin.

 

2. Vyčnívající růžek přehneme pod další závit, a dále obtáčíme končetinu směrem ke kopytu.

 

Dolní vrstva bandáže spolu shorní vrstvou mají společně vytvořit písmeno V. Tento tvar zamezuje postupné posouvání bandáže. Nesmíme ji tedy upevňovat vodorovně, ale vždy šikmo, jak bylo již zmíněno. První vrstvu upevníme směrem dolů a druhou směrem nahoru - jen taky tedy může „véčko" vzniknout.

 

3. Provedeme pečlivě bandáž okraje spěnky a pokračujeme zase směrem nahoru. Poté bandáž bezpečně zavážeme či přilepíme suchým zipem.

 

Bandážování bychom měli ukončit v místě, kde jsme jej začali. Konec bandáže pečlivě upevníme pomocí suchého zipu či zápinky. Teď by měla být bandáž dostatečně pevná na to, aby nehrozilo její uvolnění při pohybu koně.

 

4. Ujistíme se, že bandáže neomezují koně vpohybu, či mu nejsou nepříjemné.

 

Při motání bandáže dbáme na to, aby nebyla bandáž přiložena ani těsně, ani volně. Pokud bychom bandáž příliš utáhli, kůň by měl nepříjemný pocit a mohl by také utrpět zranění, způsobené nedostatečným oběhem krve v noze. Naopak, pokud je bandáž příliš volná, může při pohybu povolit a kůň o ni může zakopnout, či se do ní zamotat. Hrozí tedy nejen pád, ale i zlomenina.

 

Odstranění bandáže

Nejdříve odstraníme její upevnění a pak začneme odmotávat tak, že si podávámebandáž z jedné ruky do druhé, až ji celou rozmotáme. Poté ji necháme pořádně vyschnout a připravíme správnou stranou navrch. Motat začneme od konce, kde jsou upevňovací pásky nebo suchý zip. Upevnění přehneme k sobě tak, aby bylo uvnitř a motáme. Dobře smotaná bandáž nám vytvoří váleček, který můžeme příště ihned použít.