Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koně a chřipkové období

12. 1. 2013

 

Přichází zima a s ní se u koní z letního zapomnění vynořují i nejrůznější zdravotní indispozice jako jsou kašel a jiné dýchací potíže. Co dělat, když kůň začne v zimě kašlat nebo mít jiné problémy s dýcháním? Anebo ještě lépe, co dělat, aby tyto zdravotní komplikace koně vůbec nepotkaly?

Chřipkové období je tady a týká se i koní

Za zimní onemocnění dýchacích cest většinou stojí viry. Ty způsobují ´klasická´ zimní onemocnění dýchacích cest, tzn. koňskou chřipku, rhinopneumonii koní, ta může způsobit i zmetání březích klisen nebo nervové problémy, a virovou arteritidu koní, která postihuje rovněž cévy.

 

Nejběžnějším zimním onemocněním dýchacích cest je ovšem chřipka. Chřipka vypadá většinou jako banální záležitost. Potíže s ní netrvají u koní s dobrou imunitou zpravidla déle než tři dny. Ovšem u koní s oslabenou imunitou mohou být příznaky chřipky vážnější. Takový kůň může mít horečku až 41 °C a zvětšené mízní uzliny pod čelistmi. Chřipku doprovází i výtok z nosu a suchý dráždivý kašel.

 

Tyto symptomy onemocnění chřipkou jsou způsobeny tím, že se chřipkové viry rozmnožují v sliznicích dýchacího ústrojí, které tím poškozují. Následná obnova těchto tkání po vyléčení trvá však nejméně tři týdny, přičemž jsou tyto tkáně méně odolné vůči jiným infekcím či podrážděním. Z původního ´lehkého nachlazení´ se tak může vyvinout komplikovaná záležitost, která poznamená zdraví koně na dlouhé měsíce.

 

Jak na chřipku u koně?

U lidí se chřipka léčí zpravidla klidem na lůžku a nohama v teple. Ale co u koní? Kůň je zvíře ´od přírody´ přizpůsobené k pobytu na „čerstvém vzduchu“. Právě pobyt ´za pecí´, tj. v uzavřené stáji snižuje radikálně obranyschopnost jeho organismu. Aby se kůň z chřipky či z jiných dýchacích potíží opravdu vyléčil, potřebuje klid na čerstvém vzduchu.

 

Na jeden den horečky by měl připadnout jeden týden klidu, nejméně však alespoň tři týdny kvůli regeneraci výstelky dýchacího traktu. Kůň by neměl ovšem jen stát, naopak mírný pohyb přispívá k pročištění dýchacích cest. Spolu s tím se koni podávají podpůrné medikamenty na ředění a tlumení zánětů. Má-li kůň vysokou horečku podávají se přímo protizánětlivé léky. Kůň, který prodělal chřipku, může být zatěžován až po řádné rekonvalescenci.

 

Chřipce se dá ovšem i předcházet. Pobyt venku a dobře větraná stáj je přesně to, co organismus koně potřebuje pro upevnění své imunity. Naopak zdraví koně neprospívá náhlá změna teplot. Teplota ve stáji by proto měla přiměřeně odpovídat venkovní teplotě.

 

Odolnost koní snižuje také přílišná koncentrace koní ve stáji či výběhu. Platí rovněž, že nově příchozí koně by v období zvýšeného výskytu chřipky měli být umístěni dva týdny v karanténě.

 

Posílit imunitu koně lze i vakcinací. Ta by se měla provádět v intervalu tří až šesti měsíců, podle míry rizika nakažení. To je nejvyšší u koní, kteří se často účastní nejrůznějších akcí. A naopak je nejmenší u koní, kteří nepřicházejí do styku s jinými koňmi. Ale i tito koně by se měli očkovat aspoň jednou ročně.