Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bratři Rodenovi a jejich koně

20. 2. 2013

 

Úterý, 16. únor 2010

Karel a Marian Rodenovi, jména, která zná snad každý. Většině se však ve spojení s nimi vybaví pouze film či divadelní prkna. Málokdo totiž tuší, že mimo herectví jsou jejich velkou zálibou právě koně a barokní ježdění.

Bratři, starší Karel (narozen 18. 5. 1962), a o dva roky mladší Marian (31. 5. 1964), pocházející z Českých Budějovic, se ke koním dostali zhruba v deseti letech, když z oken svého paneláku sledovali dění na nedaleké jízdárně, a uprosili tatínka, aby jim ježdění zařídil. Koně se jim líbili už dřív, a proto velmi rádi jezdili za strýcem, který měl koně v nedaleké vesničce. Bohužel měl pouze chladnokrevníky, a tak je kluci mohli jen pozorovat. S ježděním začali až v již zmíněném klubu nedaleko sídliště. Začátky šly lépe Karlovi, ale Marian ho brzy dohnal. Na střední škole bohužel už nezbývalo tolik času, kolik by si kluci přáli, a tak do klubu pomalu přestávali docházet. Místo toho občas jezdili na farmu Nový dvůr u Lhenic, nebo také k bratrům Papouškovým do Srnína. Trénovali je především kamarádi.

 

Karel Roden a koně

 

Karel se do koní tak zamiloval, že dokonce uvažoval, že po střední keramické škole si dá přihlášku do Kladrub. Na poslední chvíli se však rozmyslel, a vyhrála DAMU. Přestože v každé herecké smlouvě se píše, že herec nesmí jezdit na koni (kvůli riziku možných úrazů), Karel stejně jezdil, avšak ne v takové míře, jak by si asi sám přál.

 

Zatímco Karel se vrhl na DAMU, Marian studoval v Berouně učiliště se zaměřením prodavač motorových vozidel, a teprve později šel na konzervatoř. V průběhu učiliště příliš rychle vyrostl, což způsobilo problémy se zády, a proto musel jízdu na koni omezit. Tak si pořídil francouzského psa briarda, a místo koní se naplno věnoval kynologii. Láska ke koním ho však neopustila, a tak jezdil alespoň aktivně Písecké Hubertovy jízdy. Po revoluci se pak rozhodl, že si pořídí koně vlastního. Toužil po barokním plemeni, nejdříve chtěl starokladrubáka, ale nebyl zrovna žádný ke koupi vhodný, navíc pan Záliš je nabízel za zahraniční, tedy pro nás přemrštěné ceny. Poohlédl se tedy jinde, a zjistil, že v Holandsku se fríští koně prodávají mnohem levněji, i když bohužel nejsou tak výkonní jako Kladrubáci. Vzhledem ke své velké výšce si však moc vybírat nemohl, a tak nakonec zvítězil právě Frísák

 

Jeho Markus pochází z Holandska, a pouze shodou okolností se octl u Mariana, měl být totiž prodán do Irska, a pouze kvůli nedodržení termínu byl uvolněn k prodeji. Byl to teprve třetí Fríský kůň v České republice, prvního vlastnil pan Robert Štipka starší a druhý patřil Jiřímu Berouskovi. V dubnu Markus oslaví již třinácté narozeniny. Celé jméno Markuse je Sietse Biofaktory, po firmě, která se rozhodla ho sponzorovat, jelikož je alergik na oves, a musí dostávat pouze krmné směsi. Stájí vystřídal hodně, nejdříve byl na Xaverově, poté v Dražicích, Jinonicích, na Zájezdu, Císařském ostrově a v sousední TJ Žižka, na Odolene Vodě a nyní se bratři dali do oprav barokního zámku ve Skrýšově a statku u Sedlčan, kde koně mají.

 

Mít koně Karel Roden nevzdal

Karla dost mrzelo, že po DAMU na koně tolik času neměl, zvlášť když sledoval, jak to bratrovi s koňmi jde. Začal tedy uvažovat, že si také pořídí svého koně, a roku 2004 si pořídil kladrubáka ze soukromé stáje, na jaře jedenáctiletého Laďu.


Vzhledem k tomu, že se Marian přátelil s panem Štipkou a Berouskem, kteří se zabývali cirkusovým výcvikem, a tak mohl poznat, jak se tento způsob výcviku opírá opřátelství se zvířaty a všechno se motá pouze kolem nich, začal také trénovat, a s Markusem se účastní mnoha vystoupení a chovatelských přehlídek. Přestože se Marian trénuje sám, dosahuje značných úspěchů, a proto ho Karel pověřil svým dvorním trenérem.

 

I když je Karel Roden na koni jak doma, žádnou pořádnou jezdeckou roli zatím nedostal. Třeba ještě přijde, rozhodně by se tomu nebránil. Pokud musí odjet na delší dobu na natáčení, radost z toho nemá, ale ví, že bratr a věrná kamarádka Klára Kohoutová se mu o Laďu svědomitě postarají. Při tréninku si také oba koně často vyměňují, jelikož Markus je pro Karla lepším učitelem. Marian pak přesně pozná, jestli chybu udělal Karel, nebo jestli kůň odmítá poslušnost. Markus je také velmi ochotný v zápřeži, Marian již složil licenci spřežení pod NH Kladruby. Oba bratři mají rádi u koní široké využití.

 

Koně prostě jsou, byli a vždy budou jejich životní láskou a vášní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář